Bakom kulisserna

När jag började skriva den första delen av Ensamhjärta visste jag knappt någonting om berättelsen. Jag upptäckte världen och varelserna nästan i samma takt som du gör när du läser. En anteckning i taget. Trevande och utforskande. Det var ett spännande sätt att skriva på.

Jag startade en skrivsession med att tänka Vad får jag uppleva idag? Var är jag egentligen, vem är jag, var är jag på väg?

Skrivande kommer inte bara av sig själv. Eller jo, ibland för vissa, men ändå ganska sällan. Det handlar om att skriva, skriva och sedan skriva lite till har jag märkt. Och läsa en del också. Hitta språket.

I mitt arbete med Ensamhjärta hade jag en del smarta verktyg till hjälp. Bra verktyg som gjorde berättelsen möjlig i sig, men framförallt möjlig att dela. Här är några jag rekommenderar.

Verktyg, mackapärer och människor

Scrivener

Skriva i Scrivener

Ett fenomenalt skrivprogram som är som gjort för författare och skribenter. För dig som verkligen vill skriva.

Det är anpassat för att kunna jobba både strukturerat och ostrukturerat. Skapat för att kunna hålla texter levande och i ständig rörelse framåt.

Scrivener finns för både Mac och Windows och kostar knappa 400 kr. Värt varenda krona!

Du kan självklart prova en gratis testversion.

Ps. Du kommer aldrig öppna Word igen efter att du har blivit vän med Scrivener ;)


 Nära och kära har gett feedback och korr

Att visa upp ofärdiga texter är läskigt. Eller ja, att visa upp är läskigt över huvudtaget. Men det har varit ovärderligt att ta hjälp av andras ögon när de egna varit trötta och grumliga.

Andra människor hittar hålen i berättelsen, ställer frågor, ser stavfel och konstiga formuleringar och kan ge dig vågen, applåder och mod.

Både ris och ros är bra, även om det är en konst att både ge och ta emot kritik. Min berättelse och språket har blivit bättre tack vare min bror, min sambo och min svärmor med hökögon.

Mitt uppe i svärmors korr

Mitt uppe i svärmors korr

Korrektur


Wordpress

En webbplats med WordPress

Hela den här webbplatsen bygger på publiceringsverktyget WordPress. Det är perfekt oavsett om du vill börja litet och enkelt, eller vill slå på stort med mycket innehåll och många olika funktioner.

Du kan skapa allt från en blogg till en hel webbplats med massvis av sidor, skrymslen och vrår.

Jag använder WordPress på en egen webbserver, vilket inte är att förväxla med den variant där WordPress låter dig ha din blogg på deras webb. Det är en enklare variant som inte alls har lika stora möjligheter, men kan självklart vara ett bra första steg in i WordPress.

WordPress låter kanske dyrt, men det är faktiskt helt gratis!

Vill du ha en snygg layout utan att själv behöva koda? Det finns snygga teman att köpa. Jag använder temat read, som jag sedan har personifierat i efterhand.


Mailchimp

Sagan som e-post med Mailchimp

Du är kanske en av dem som läste Ensamhjärta via e-post (Gäller inte längre). Du vaknade varje morgon hittade en ny del av sagan i din inbox.

Det var möjligt tack vare Mailchimp, som är en nyhetsbrevstjänst. Där kunde jag samla in e-postadresser, för att skapa och skicka brev till många människor på ett smidigt sätt.

Men som du kanske anar satt jag inte skickade brev manuellt varje morgon. Inte behövde jag heller hålla koll på vem som skulle ha vilken del i sagan skickad till sig just den dagen. Det hade varit lite jobbigt.

Nej, jag utnyttjade Mailchimps funktion för automatiska utskick – Automation Workflow – som håller koll på när och till vem ett brev ska skickas. Himla smidigt!


Kaffe

Kaffe

Jag älskar kaffe och skriver bättre med en kopp vid sidan av tangentbordet. Det är något med rykandet och med smaken.

Är jag på det humöret kan det även bli kask till. Det kan dock stjälpa hellre än att hjälpa berättelsen…

Musik

Musik

För den här berättelsen har tystheten passat stämningen ganska bra för det mesta, men då och då trycker jag på play.

Så förutom In the Mood med Glenn Miller har jag lyssnat en hel del på José GonzalesJónsi och Sigur Rós.

Promenad

Promenader

En berättelse blir nästan aldrig till helt och hållet framför en datorskärm. Den gror i skallen när jag är ute i naturen, andas frisk luft och låter tankarna vandra fritt.

Hjälper inte det kan en tupplur göra susen. Du vet aldrig vad du möter i drömmarnas värld.


 Undrar du över något? Du kan alltid maila dina frågor och tankar.

Tips! Många av verktygen jag använder och tipsar om här, undervisar jag (eller någon av mina goa kollegor på Moderskeppet) också i. Vill du lära dig använda dem? Du hittar videokurser på Moderskeppet Guld för 99 kr/mån.